Köpeklerde Lyme Hastalığı

Köpeklerde Lyme hastalığı İxodes kenesinin ısırmasıyla Borrelia bakterisinin köpeğinize nakledilmesi ile oluşan bir hastalıktır. Bakteri vücuda girerek enfeksiyona sebep olur.

Lyme hastalığı zoonoz bir hastalıktır yani köpeğiniz Lyme hastalığına yakalanmış ise ve sizi yaralamış ise bu hastalık size de bulaşabilir.

Gelin beraber Lyme hastalığının detaylarına bakalım.

 

Belirtileri nelerdir?

  • Eklem ağrısı
  • Titreme
  • Ateş
  • Yürümede zorluk çekme
  • Kas ağrısı
  • Eklemlerde şişlik
  • Döküntü ve kızarıklık

 

Köpeğiniz eklemlerinde oluşan ağrı ve şişten dolayı zamanla yürümekte zorluk çekmeye başlayacaktır. Bu yüzden zamanla köpeğiniz topallayabilir. Kas ağrısından dolayı yürürken titrek adımlar atmaya başlayabilir. Hastalığın ilerleyen dönemlerinde ise kızarıklık ve döküntüler görülmeye başlar.

Gördüğünüz üzere Lyme hastalığı gayet belirgin semptomlara sahiptir. Bu semptomlardan birini veya birkaçını fark ettiğinizde lütfen hemen veteriner hekiminize danışın.

 

Nasıl koruyabiliriz?

Lyme hastalığına özel olarak Lyme aşısı mevcuttur. Önceliğiniz Lyme aşısını yaptırmak olmalı. Her sene korumasını sağlamak adına yıllık tekrarlarını da kaçırmamalısınız.

Bir başka koruma yöntemi ise düzenli olarak antiparaziter uygulamaları yaptırmak.

Özellikle de ilkbahar ve yaz aylarında pire, bit, kene enfestasyonlarında artış görülmektedir. Bu mevsimlerde antiparaziter uygulamalara özen göstermelisiniz.

Aşı takviminizi ve iç-dış parazit uygulamazamanlarını, pire tasması gibi antiparaziter uygulamalarınızı lütfen veteriner hekiminiz ile belirleyiniz.

Bunlar dışınızda evcil dostunuzu gezdirirken ot, çalılık, ormanlık gibi piknik alanlarından uzak tutmalısınız. Eğer gezdirirseniz de mutlaka dostunuzun tüylerini tarayarak kontrol ediniz.

 

Tanı

Belirgin semptomlara sahip bir hastalık olduğu için tanının konulması çok zor değildir.

Semptomlar dışında gerekli kan testleri de yapılarak tanının doğruluğu saptanabilir.

Eklem sıvısından örnek alınıp laboratuvar ortamında değerlendirilerek de tanı konulabilir.

 

 Tedavi

Bakteriyel bir hastalık olduğundan dolayı vücutta enfeksiyon oluşturur. Bu enfeksiyonun giderilmesi amacıyla antibiyotik kullanılabilir.

Değişen durumlarda tedavi yöntemleri de değişebileceği için en uygun tedavi programınızı veteriner hekiminiz oluşturur. Bu yüzden dostunuzun hasta olduğunu düşünüyorsanız vakit kaybetmeden veteriner kliniğine gidip destek almalısınız.

Unutmayın ki erken teşhis hayat kurtarır.

Diğer İçerikler
Tıkla Ara Whatsapp'tan Ulaşın Yol Tarifi Alın