Kedilerde Gaz Oluşumu ve Nedenleri

Kedilerde gaz oluşumunun birçok nedeni bulunmaktadır. Temelinde ise gastrointestinal sistem olarak adlandırdığımız sindirim sistemi yatmaktadır. 

Gaz oluşumu her daim olumsuz olarak düşünülmemeli. Yani normalden fazla gaz üretimi akıllara hemen bir hastalık olarak oluşturmamalı.   

Çünkü gaz oluşumunu etkileyen faktörler bulunmaktadır. Bunlara örnek olarak hava değişiklikleri, alınan besin çeşitleri, alerji, intolerans oluşumu veya sindirim sistemi hastalıklarını söyleyebiliriz. 

 

  • Nedenler: 

      • Hızlı yemekten kaynaklanan havanın yutulması 
      • Mama değişiminin ani olarak yapılması ile sindirim sisteminde bulunan mikroorganizmaların ürettiği gaz miktarında değişiklikler oluşur. Bu da şişkinliğe yol açar. 
      • Yüksek lifli, yağlı besinlerin tüketilmesi.  
      • Bozulmuş gıda tüketimi 
      • Alerji oluşumu  
      • Intolerans oluşumu: bazen bazı besinler vücut tarafından istenilen bir biçimde sindirilemiyor. Genel anlamda gıda içeriğinin bileşimi, biyokimyasal aktivitelerin ve metabolizmanın eksikliğine bağlı olarak gelişebiliyor. 
      • Sindirim sistemi hastalıkları 
      • Hava değişikliklerinden dolayı oluşan soğuk algınlığı


Teşhis 

Gaz oluşumuna sebebiyet verecek olan gıdaların alınıp alınmaması ve hastanın yeme alışkanlığı hakkında hasta sahibinden bilgi alınır. Daha sonrasında veteriner hekim muayenesi gerçekleştirilir ve gerekli laboratuvar testleri gerçekleştirilir. 

 

Tedavi protokolünü tamamen veteriner hekim belirler.  

 

Öneriler: 

Eğer kediniz mamasını çok hızlı yiyor ise otomatik mama kaplarını kullanabilirsiniz. Veya günde bir defa mama kabını doldurmak yerine gün içerisinde birkaç defa az miktarda mama verebilirsiniz.  

Kedinizi değişen hava koşullarına karşı korumalısınız. Bizlerde de olduğu gibi ufak bir soğuk algınlığı sonucunda gaz birikimi oluşuyor. Soğuk havalarda kedinizin fayans gibi soğuk yerlerde uzanmasına müsaade etmemelisiniz. Sıcak havalarda soğuk su vermemelisiniz. Çünkü onlar bizler gibi değil. Değişik fizyolojik yapılara sahibiz, bizler için normal olan şeyler onlar için hastalık yapıcı etkiye sahip olabiliyor. Bebekler gibi hassaslar. Bu yüzden onlara bebek gibi bakmalıyız. 

Evcil dostumuzu çöp kovalarından uzak tutmalıyız. Bozulmuş besin tüketimi ile başınız derde girebilir. 

Kedi dostlarımıza uygun olan mamaları tüketmeye özen gösterin lütfen. Çünkü mamaların sindirilme özelliği çok daha fazla. Neredeyse her hastalığa göre özel mamalar üretilmekte. Kedinizin sahip olduğu bir hastalık var ise (örneğin üriner sistem hastalığı) lütfen o hastalığa özgü üretilen mamayı kullanın. 

Ve tabiki de veteriner hekiminizin önerdiklerine uyunuz. 

Diğer İçerikler
Tıkla Ara Whatsapp'tan Ulaşın Yol Tarifi Alın